Ai reusit, in sfarsit, sa-ti cumperi casa visurilor! Este exact asa cum o vroiai: o viluta cu gradina, insa este ceva ce ai vrea sa pui la punct in acea minunata gradina inviorata de flori colorate..
Ei da, esti tentat sa construiesti o pergola primitoare si nu sti de unde sa incepi. Ei bine echipa noastra iti vine in ajutor cu acest articol in care iti spune cum sa contruiesti o pergola; un acoperis care sa te adaposteasca vara de ploi ori de soare.
In continuare echipa noastra iti explica, in cativa pasi, cum se construieste o pergola:
- Pasul urmator alegerii si efectuarii schitei pergolei este acela de a alege materialele. In mod normal pergolele sunt realizate din lemn sau fier; cele din lemn sunt cele mai usor de construit si se armonizeaza perfect in gradini. Poti alege intre lemnul de castan, pin sau multistrat; nu uita insa ca indiferent de tipul lemnului ales, acesta trebuie tratat o data pe an.
- Alegerea acoperisului. Poti acoperi pergola cu placi de lemn peste care sa pui tigla. Daca, in schimbi, doresti o structura mai usoara, poti folosi placi de polimer de plastic ori poti opta pentru o perdea ( de exterior) pe care o vei demonta pe perioada iernii sau, pentru un acoperis mai natural, poti folosi stuf.
- Fixarea pergolei. O buna prindere a pergolei care dureaza timp indelungat este fixarea fiecarui picior al pergolei intr-o sapatura de 60 cm adancime cu ceva pietris pe fundul acesteia. Deci in aceste sapaturi se introduc, pe rand pilonii, si dupa ce s-a verificat perpendicularitatea si nivelul pergolei, se inchide groapa cu ciment. O alta solutie este aceea de a cumpara picheti din magazinele de bricolaj care trebuiesc fixati in pamant: in acest caz piciorul pergolei trebuie introdus in centrul pichetilor si prins cu suruburi. O alta alternativa este aceea de a fixa pe pamant placi de metal de care sa prinzi pilonii pergolei, cu suruburi.
- Stabilirea dimensiunii pergolei. De obicei dimensiunile unei pergole variaza de la 2 x 2 metri la 3 x 4 metri. Pentru a determina dimensiunea unei pergole este suficient sa calculezi spatiul pe care-l ai la dispozitie si sa decizi cat de amplu vrei sa fie acoperisul; in comert gasesti seturi de diferite marimi. Nu poti folosi seturile deja gata? Atunci chiama un tamplar: in acest caz trebuie sa faci un desen detaliat al pergolei tale cu masurile pe care intentionezi sa le obtii.
- Instrumentele de folosit: metru, ciocan, suruburi, cuie, surubelnite sau mai bine o surubelnita electrica cu diferite capete, burghiu cu diverse capete, de diferite grosimi si lungimi, patent, cleste de dulgher, creion, echer de dulgher, poloboc, fir de plumb si fierastrau alternativ.
- Montarea pergolei: fixeaza pilonii in pamant si realizeaza apoi scheletul acoperisului prin combinarea a doi stalpi lungi si doi mai scurti; dispune-i pe orizontal pe toti ceilalti. Acopera scheletul acoperisului cu materialul ales. Pentru a obtine un rezultat mai bun poti pregati un plan de baza, inainte de a fixa pilonii pergolei in pamant. Cel mai simplu mod este acela de a utiliza caramizi de beton de 5 cm.