Cum se invinge frica de intuneric a unui copil

de | februarie 2, 2022

Astazi, echipa noastra iti propune acest articol despre cum se invinge frica de intuneric a unui copil care speram sa te ajute sa scapi de acesta dilema. O problema de care tot mai multi parinti se lovesc este frica de intuneric a propriului copil care-l face sa nu doarma singur.

Mintea unui copil poate juca feste urate atunci cand este in pat si nu reuseste sa adoarma, astfel l-ar putea afecta, psihologic dar si fizic, frica, facandu-l sa nu se odihneasca atat cat are nevioe. Mai jos, echipa noastra, iti da cateva sfaturi despre cum sa ajuti un copil sa depasesca teama de intuneric:

  1. Stinge doar unele lumini. Ar fi bine sa lasi aprinsa o mica luminita pentru a evita ca in incapere sa fie intuneric. Poate ajuta daca pui copilul in pat cu televizorul aprins sau daca-l lasi sa se joace la jocuri video pe intuneric; astfel il vei ajuta sa se obisnuiasca si sa-si faca o idee despre cum este cu adevarat intunericul si, in acest fel, va realiza ca nu este nimic de care sa-i fie frica.
  2. Stai in camera cu copilul. Prezenta ta poate ajuta micutul sa depasesca frica de intuneric. Tine mana copilului tau pana ce adoarme, mai ales daca este intuneric. Daca esti un model pozitiv pentru el in acesta circumstanta ar trebui sa fie in stare sa controleze frica de intuneric in scurt timp.
  3. Da-i un obiect care sa-i dea curaj si siguranta. Dandu-i ceva de care sa se agate cum ar fi o paturica, o mica lanterna sau o jucarie poti sa-l faci sa se linisteasca intrucat stie ca are o arma impotriva intunericului. Cand are acest obiect ar trebui sa se simta in siguranta. Copiii pot gasi o multime de intelesuri in obiecte aparent obisnuite.
  4. Vorbeste despre frica lui. Pentru un adult frica de intuneric este o copilarie, insa micutul nu stie asta. Daca-i e frica nu rade de el. Lasa-l sa o exprime si sa-ti vorbeasca atunci cand se simte pregatit, fara sa-l fortezi. Explica-i ca nu este nimic infricosator in intuneric, nimic de care sa-i fie frica. Evita sa-i arati filme de groaza intrucat acest lucru ar putea fi foarte daunator pentru cauza ta.

Sa ajuti un copil sa depasesca frica de intuneric necesita timp si rabdare. Este un lucru care nu poate fi invatat intr-o singura noapte ci trebuie sa fie inradacinat in el; lucru care necesita timp si rabdare, dar in cele din urma ajuta micutul tau va reusi sa invinga teama de intuneric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.