Tu ce intrebari ai despre cupa menstruala?

de | mai 19, 2019

Cupele menstruale sunt produse care se utilizeaza de decenii si sunt considerate mai economice decat celelalte produse care exista pe piata, cum ar fi tampoanele si absorbantele.

Beneficiile utilizarii cupei menstruale

Cupa menstruala prezinta o serie de beneficii, printre care cele mai importante sunt urmatoarele:

  • Usor de folosit si mai ieftine; fara chimicale si fara miros;
  • Pot fi purtate un timp mai indelungat, pana la 12 ore;
  • Nu modifica ph-ul vaginului si flora bacteriana;
  • Mult mai putine drumuri de facut la farmacie (fiecare cupa poate rezista chiar si 10 ani!);
  • Potrivita pentru mediul inconjurator.

Deci, de ce nu foloseste orice femeie o cupa menstruala?

Exista anumite motive pentru care nu orice femeie utilizeaza cupa menstruala. Principalul motiv ar fi ezitarea in ceea ce priveste incercarea unui produs nou si necunoscut sau alte asemenea frici.

Ingrijorari in ceea ce priveste utilizarea unei cupe menstruale

Multe femei se pot simti inconfortabil in ceea ce priveste folosirea cupei menstruale. Haideti sa vedem care ar fi cele mai importante probleme, dar si solutiile acestora.

  1. „Ele costa prea mult!”

Este adevarat faptul ca o singura cupa costa mai mult decat o cutie de tampoane sau absorbante. Cele mai de calitate cupe ajung sa coste intre 70 si 200 de lei. Merita sa se mentioneze faptul ca doar pentru ca o anumita cupa costa mai putin decat altele, asta nu inseamna ca va fi mai putin eficienta sau ca este de o calitate inferioara. Asta este valabil si pentru cele mai scumpe: doar pentru ca ele costa mai mult, asta nu inseamna ca vor functiona mai bine sau sunt dintr-un material mai bun. Totusi, daca o cupa are un pret prea scazut si asta pare prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca asa si este. Calitatea poate sa lipseasca sau cupa poate fi facuta din silicon care nu este unul potrivit.

Dar, tine minte, va trebui sa achizitionati una sau doua cupe in urmatorii 10 ani. Asta inseamna ca, in ciuda faptului ca o cupa este mai scumpa decat tampoanele sau absorbantele de fapt, ele costa mai putin decat acestea, daca ne referim la o perioada mare de timp.

  1. „Nu stiu ce cupa sa imi iau!”

Sunt foarte multe cupe pe piata si intelegem ca poate fi coplesitor. Sunt multe marimi si forme si multe branduri care sustin ca produsele lor sunt cele mai bune. Cel mai indicat este sa te informezi despre caracteristicile cupei menstruale de pe anumite site-uri de profil, pentru a afla cat mai multe despre ele si pentru a afla care ar fi cupa potrivita pentru tine. Un exemplu de cupa menstruala vezi in imaginea de mai jos:

cupa menstruala cu sterilizator

  1. „Sunt sigure aceste cupe?”

Tampoanele si absorbantele care exista sunt facute din ingrediente si chimicale din surse suspecte. Cupele menstruale sunt facute din silicon. Acesta este un material elastic care poate suporta anumite „abuzuri”, cum ar fi temperaturi inalte. Este important de stiut, pentru ca o cupa poate fi  fiarta pentru a fi sterilizata. Asta o face sigura si igienica. Pentru ca aceste cupe menstruale pot fi golite in toaleta, sangele nu va fi aruncat la gunoi. Asta inseamna ca nu va exista o crestere a bacteriilor, care e cauzata de mirosurile care apar daca produsele sunt aruncate la gunoi. Cupele menstruale si continutul lor nu se vor transforma in deseuri foarte multi ani.

  1. „Imi este teama ca s-ar putea pierde sau ca ar putea sa ramana blocata in mine!”

Canalul vaginal este ca un balon: este doar o cale de a intra si doar o cale de a iesi. Nu este fizic posibil ca o cupa menstruala sa circule in alte zone din corp asa ca, nu se va pierde niciodata!
 Totusi, o cupa de o marime necorespunzatoare poate cauza anumite probleme. Asta se intampla daca cineva are un col uterin mai mare si persoana foloseste o cupa de dimensiune mai mica, facand-o greu de manevrat.

  1. „Nu sangerez prea tare!”

Tu nu trebuie sa sangerezi foarte tare ca sa poti folosi o cupa menstruala. Ele sunt sigure de folosit atunci cand ai menstruatie, cand ai un flux mic sau moderat sau chiar unul mare. Daca fluxul tau este unul redus, poti folosi o cupa chiar si 12 ore inainte de a o goli. Asta te va ajuta sa economisesti ceva bani si timp, atunci cand ai ciclu.

Deci, sunt sigure aceste cupe menstruale?

Singurul pericol real care este asociat cu folosirea cupei menstruale este acela de a nu curata cum trebuie cupa, dar si mainile tale. De asemenea, alt pericol este de a tine cupa prea mult inauntru. Pentru a tine infectiile departe de tine, ai grija sa iti speli mainile cu sapun si apa, dar sa speli foarte bine si cupa, inainte de a o reintroduce. Scoate cupa cel putin o data la 12 ore, de doua ori pe zi, goleste-o si spal-o bine pentru a evita cresterea bacteriilor. Alergiile la silicon sunt foarte rare, dar sunt cupe menstruale facute din elastomer sau plastic, in cazul in care esti alergica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.