Cat de sigur este “sexul sigur”?

de | mai 19, 2019

“Toata lumea vorbeste despre practicarea sexului in siguranta si eu fac acest lucru, dar cat de in siguranta ma aflu atunci cand folosesc prezervative si mai sunt si alte lucruri pe care ar trebui sa le stiu?”

Iti multumesc de aceasta intrebare! Prezervativele pot sa fie foarte eficiente atunci cand vine vorba de prevenirea sarcinilor nedorite si a bolilor cu transmitere sexuala atunci cand sunt folosite asa cum trebuie; cu toate aceste, studiile facute in acest sens au scos la iveala faptul ca oamenii au tendinta de a supraestima cat de sigure sunt prezervativele in practica. Acest lucru inseamna ca atunci cand practici “sexul in siguranta”, poate ca nu esti la fel de in siguranta pe cat crezi.

Unul dintre motivele pentru care oamenii tind sa supraestimeze eficienta prezervativelor este probabil pentru ca au auzit statistica conform careia prezervativele sunt eficiente in proportie de 98% atunci cand vine vorba de prevenirea unei sarcini nedorite. Aceasta statistica este una precisa, tehnic vorbind; cu toate acestea, aceasta statistica se bazeaza pe ideea unei utilizari perfecte (adica cuplurile heterosexuale vor folosi mereu prezervative si nu vor face niciodata nici macar o greseala).

In realitate, utilizarea de prezervative tinde sa fie cam departe de a fi perfecta. Erorile de folosire a unui prezervativ sunt obisnuite si includ lucruri cum ar fi punerea acestuia prea tarziu sau indepartarea prea devreme, folosirea unor lubrifianti incompatibili (cum ar fi, de exemplu, folosirea unor lubrifianti pe baza de ulei cu un prezervativ din latex) si inteparea accidentala a prezervativului cu un obiect ascutit (atunci cand o foarfeca este folosita pentru deschiderea pachetului in care se afla prezervativul). In plus, multi barbati declara ca au probleme in a isi gasi un prezervativ care sa li se potriveasca bine, ceea ce duce la cresterea probabilitatii de rupere si de alunecare.

Despre ratele de utilizare perfecta si ratele de utilizare tipica

Rezultatul final este ca, atunci cand iei in calcul eroarea umana si alte probleme  pe care le intalnesc oamenii, rata actuala de eficienta pentru prevenirea unei sarcini scade pana la 82%, care te-ar surprinde sa afli ca este doar putin mai buna decat procentul de 78% de eficienta a metodei scoaterii. In lumina acestui lucru, nu ar trebui sa lasi ratele de utilizare perfecta sa te pacaleasca ca te afli in siguranta completa. Trebuie sa fii mai atent la ratele de utilizare tipica in schimb, pentru ca acestea reflecta realitatea mai bine.

Prin urmare, cat de eficiente sunt prezervativele la prevenirea bolilor cu transmitere sexuala? Din nefericire, aceasta intrebare este una mult mai dificila- nu este ca si cum am putea sa facem un experiment adevarat in care sa putem sa punem oamenii care nu sunt infectati sa faca sex cu oameni infectati cu sau fara prezervative si sa vedem de cate ori sunt transmise bolile. Cu toate acestea, testele de laborator ne arata ca prezervativele sunt niste bariere destul de eficiente pentru transmiterea de organisme infectioase.

De asemenea, studiile facute asupra cuplurilor romantice in care unul dintre parteneri are HIV si celalalt nu are au aratat ca, atunci cand partenerul infectat este sub un tratament cu medicamente retro virale si cuplul foloseste prezervative, riscul de a transmite boala la partenerul sanatos este de aproape zero.

Desigur, studiile de laborator nu arata cu precizie ce se intampla in lumea reala (adica aceste studii nu iau in considerare erorile de utilizare a prezervativului) si studiile facute asupra cuplurilor romantice nu pot sa fie generalizate si in cazul oamenilor care fac sex ocazional, pentru ca oamenii care se iubesc intre ei pun mai mult efort in a se asigura de faptul ca prezervativele sunt folosite in mod corect.

Eficienta prezervativelor pentru prevenirea bolilor

Exista mai multe motive de a suspecta faptul ca eficienta prezervativelor in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala este putin mai mica prin comparatie cu eficienta sa in prevenirea sarcinilor nedorite. De exemplu, micro organismele responsabile de bolile cu transmitere sexuala sunt chiar si mai mici ca dimensiuni decat spermatozoizii. In plus, anumite infectii se pot afla pe zone de piele care nu sunt acoperite de prezervative (cum ar fi de exemplu herpes si HPV), si bolile cu transmitere sexuala au capacitatea de a se raspandi in timpul mai multor activitati de natura sexuala (sex vaginal, anal sau oral).

Rata de prevenire a sarcinii este oricum umflata in mod artificial inca de la inceput, datorita faptului ca sarcinile nu pot sa apara chiar mereu- in cele din urma, femeile nu se afla in mod constant la ovulatie. Acest lucru inseamna ca, chiar daca nici o metoda de prevenire a sarcinii nu e folosita de-a lungul unui an, 100% dintre femei nu vor ramane insarcinate. In realitate, doar 85% dintre femei vor ramane insarcinate, pentru ca partidele de sex nu sunt mereu sincronizate cu cel mai bun nivel de fertilitate ale unei femei. Prin comparatie, bolile cu transmitere sexuala se pot raspandi, indiferent de care perioada a lunii este.

Ceea ce inseamna acest lucru este ca, atunci cand spunem ca prezervativele sunt o metoda sigura de a face sex, este posibil sa promitem mai multe decat putem sa oferim. Este foarte important ca ceea ce prezentam noi sa reflecte faptul ca prezervativele nu fac ca sexul sa fie in mod automat “complet sigur”-  sexul devine doar mai sigur decat ar fi fost altfel. Este probabil sa te gandesti la prezervative ca fiind o forma de “sex mai sigur”.

Bolile cu transmitere sexuala

Cu toate acestea, nu ar trebui sa lasi aceste lucruri sa te sperie si sa nu mai faci sex! Trebuie doar sa te asiguri de faptul ca ai asteptarile potrivite de la nivelul de protectie pe care il pot oferi prezervativele si sa tii minte ca mai sunt si alte lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscurile si mai mult. De exemplu, luand in considerare faptul ca prezervativele sunt departe de a fi niste dispozitive perfecte, acest lucru inseamna ca testele pentru bolile cu transmitere sexuala nu ar trebui sa fie un lucru pe care sa il faci doar pentru cazurile in care ai facut sex fara prezervativ sau atunci cand prezervativul s-a rupt- tot exista o mica sansa ca sa fi contractat o boala cu transmitere sexuala chiar daca ai folosit prezervative tot timpul si in mod corect.

De asemenea, ar trebui sa nu amani momentul testarii decat pana in momentul in care vezi ca ceva nu este in regula. Nu toate bolile cu transmitere sexuala au simptome care apar imediat (gonoree, chlamydia sau HIV, ca sa pomenesc doar unele dintre ele) si, prin urmare, este posibil sa ai o astfel de infectie si tu totusi sa te simti bine. Alte boli cum ar fi boala peyronie nu sunt la fel de grave insa trebuie sa mergeti la medic imediat cum vedeti primele simptome. Cu alte cuvinte, folosirea de prezervative si lipsa de simptome nu ar trebui sa fie un inlocuitor pentru unele vizite periodice la medic. Daca esti o persoana activa sexual si in special daca tu sau partenerul tau aveti parteneri multipli, ar trebui sa fii testat in mod ocazional.

De asemenea, probabil s-ar dovedi util sa tii niste prezevative la indemana pentru momentele in care ai nevoie de ele. Cu toate acestea, ar trebui sa iti faci temele in privinta utilizarii corecte a unui prezervativ si sa tii minte faptul ca prezervativele, ca si orice prajitura, au date de expirare si nu sunt mereu valabile- o sa ai nevoie sa verifici acele date si sa inlocuiesti prezervativele daca au expirat.

De asemenea, daca te ingrijorezi in privinta prevenirii sarcinilor,  este recomandat sa folosesti mai mult de o singura metoda de protectie (cum ar fi, de exemplu, prezervativele si pastilele anti conceptionale), pentru ca sa poti sa reduci si mai mult riscul potential de a ramane insarcinata si, de asemenea, de a profita de capacitatea unica a prezervativelor de a reduce riscul de infectare cu boli cu transmitere sexuala .

Concluzie

In cele din urma, cel mai bine este sa comunici cu partenerul tau. Trebuie sa il intrebi despre bolile cu transmitere sexuala si cand a fost testat ultima data, dar trebuie sa te pregatesti sa ii pui la dispozitie aceleasi informatii despre tine insati (si sa fii complet sincera!). Stiu ca e mai usor de spus decat de facut, pentru ca o discutie despre boli cu transmitere sexuala nu este una prea sexy- dar nici transmiterea acestor boli de la unul la altul nu e prea sexy.

Realitatea este ca, daca o sa fii activa din punct de vedere sexual, trebuie sa accepti un anumit grad de risc; cu toate acestea, sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a reduce la minim aceste riscuri si sa incepi prin a recunoaste ca nu exista sex complet sigur – exista doar moduri de a face sex in mai multa siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.