Cum să pun gazon

de | iunie 2, 2022

Cand vine vorba de cresterea unui gazon, sa il plantezi singur este, in general, cea mai economica metoda. Desi iarba este rezistenta dupa ce a crescut,

ii trebuie asigurat un inceput sanatos si viguros si sa i-se ofere mediul necesar de crestere. Luna in care incepe sa creasca iarba poate varia in functie de specia de iarba. Pentru cele mai bune rezulte iarba trebuie planta in timpul sezonului cald, mai, iunie, iulie.

Din punct de vedere al uneltelor de care aveti nevoie putem aminti:

  • cazma, sapa sau motosapa;
  • balegar;
  • grebla;
  • seminte de iarba;
  • imprastietor de seminte;
  • mulci;
  • ingrasamant pentru iarba.

Acum ca ati adunat tot ce va trebuie sa incepem. Curatati toate resturile de pe suprafata terenului, inclusiv pietrele si betele, cat si vegetatia in zona in care doriti sa plantati iarba. In cazul in care zona este plina de buruieni, puteti accelera procesul de indepartare prin pulverizare de erbicid. Daca optati pentru varianta erbicid, lasati zona sa „stea” timp de trei saptamani pentru a permite ca toate resturile de erbicid sa se disipe inainte de a semana semintele.

Sapati solul la o adancime de 10 – 15 cm, cu o cazma, zdrobiti bulgarii de pamant mai mari de 3 cm in diamnetru.

Daca aveti de pregatit o suprafata mai mare, puteti opta, de asemenea, pentru o motosapa sau plug, pe care de obicei, le puteti gasi de inchiriat la magazinele de gradina si pepiniere. Impins similar ca o masina de tuns iarba, un plug poate sapa si „macina” pamantul cu foarte putin efort din partea dvs.

Imprastiati 4 – 5 cm de balegar pe suprafata de plantat, apoi amestecati-l cu sapa sau grebla. Acesta fertilizeaza solul, creste absortia umezelei si de asemenea imbunatateste aerisirea ; toti acestia sunt factori care asigura cresterea un gazon sanatos.

Greblati solul pentru a nivela suprafata si lasati-l pentru a se afana. Dupa grablare, stropiti terenul astfel incat apa sa patrunda in primi 2 – 3 cm, aceasta etapa ajuta de asemnea la afanarea solului.

Umpleti imprastietorul de seminte cu seminte de iarba. Pentru cea mai buna si egala imprastiere, folosti un imprastietor rotativ.

Imprastiati semintele in timp ce mergeti peste pamantul pregatit in prealabil, raspandind semintele conform cu datele listate pe eticheta semintelor. Aceastea variaza foarte mult in functie de tipul de iarba pe care doriti sa il plantati. Greblati usor suprafata solului pentru a amesteca semintele cu pamantul.

Acoperiti cu mulci suprafata proaspat semanata. Mulciul ajuta ca semintele sa nu fie mancate de pasari, imprastiate de vant sau luate de apa. Udati de doua trei ori pe zi, sau de cate ori este nevoie sa pastrati primi 4 – 5 cm ai pamantului in permanenta umezi.

Continuati sa udati pana cand iarba incepe sa rasara, aceasta etapa dureaza aproximativ trei saptamani. Dupa aceasta, udati doar odata pe zi, folosind suficienta apa astfel incat aceasta sa pantrunda la o adancime de 5 – 10 cm.

Fertilizati gazonul imediat ce iarba a inceput sa rasara. Pentru o fertilizare cat mai buna, este recomandat sa folosi ingrasamant special pentru iarba, dupa recomandarile producatorilor.

Nu uitati sa tundeti gazonul de indata ce a crescut cu circa 150 % mai mult decat inaltimea lui recomandata. Aceasta variaza dupa cum spuneam de la un tip de iarba la altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.