Cum sa ud gazonul

de | iulie 10, 2022

Puteti mentine un gazon frumos si sanatos doar daca il irigati corespunzator. Trebuie mentionat ca decat sa il udati des dar insuficient, mai bine il udati rar dar corespunzator.

Pentru a va uda gazonul aveti nevoie de un sistem de stropire ce se monteaza pe furtun sau sa instalati un sistem de irigiare subteran.

Gazonul trebuie udat dimineata devereme sau cand vantul este calm si soarele nu este foarte puternic.

Verificati presiunea sitemului de irigare si raza acestuia de acoperire. Puteti masura debitul de apa pe care sistemul dumneavoastra de irigare o distribuie intr-o anumita perioada de timp prin plasarea de farfuri pe raza acestuia de acoperire. Faceti ajustarile corespunzatoare astfel incat toata peluza sa fie udata uniform.

Folositi suficienta apa pentru a uda solul la o adancime de 10 – 15 centimetri si lasati solul sa se usuce partial intre intre irigatii.

Puteti verifica la ce adancime a patruns apa daca infigeti o surubelnita in pamant, aceasta va intra usor in pamantul ud si ma greu in cel uscat.

Pentru a evita sa folositi prea multa apa, puteti plasa aspersoarele in cerc lasandu-le sa functioneze 10 minute; lasati apa sa intre in pamant dupa care reporniti sistemul de irigare.

Este recomandat sa folositi sisteme automate de irigare pentru a nu uita sa porniti sau chiar sa opriti apa.

Ajustati programul de udare in functie de sezon, de vreme si de cantitatea de precipitatii. Iarba are in general nevoie de mai multa apa in perioada de crestere.

Intretineti sisteml de irigare pentru ca acesta sa functioneze in mod corespunzator si eficient.

Va puteti da seama cand iarba are nevoie de apa urmarind cateva semne clare. Aceasta isi schimba culoare de la un verde inchis la un verde sters sau raman amprente pe sol la trecerea pe peluza, cand iarba are nevoie de apa.

Daca udati frecvent si superficial, veti strica peluza si puteti chiar slabi radacina ierbii. Daca folositi prea multa apa, pot aparea buruieni sau alte boli ale ierbii.

Puteti economisii apa daca plantati gazonul specific zonei dumneavoastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.