Copilasul tau la 17 luni

de | iulie 4, 2019

Copilasul tau are acum capacitatea de a decide daca vrea sau nu sa fie sincer, rabdator, atent si de ajutor. Este greu de crezut, dar micutul tau este la cateva saptamani distanta de acel minunat „1 an si jumatate”. Se intampla atat de multe cu odorul tau in aceasta perioada. Creste atat de repede in fiecare zi si descopera lumea in toata frumusetea ei.

In cazul in care esti in urma cu albumul micutului, sper sa iti gasesti timpul necesar sa faci niste fotografii si sa iti creezi amintirile pe care, mai tarziu, odata cu trecerea anilor, le vei aprecia ca pe ceva unic si minunat. Ai sa vezi cat este de minunat, desi cred ca ai facut asta deja, sa il surprinzi in tot felul de ipostaze care mai de care mai amuzante sau, dimpotriva, serioase. In continuare cei de la Kidsshop ne dau cateva sfaturi.

Dezvoltarea micutului la 17 luni

  • Intarziere in ceea ce priveste mersul

Ciudat, copilul tau s-a ridicat deja in doua piciorute si se tine de mobila, pereti si de mainile mamei si ale tatalui. Dar daca inca se taraste si nu a inceput inca sa mearga, va ajunge destul de curand sa se confrunte cu aceasta problema. Unii copii prefera sa se taraie, altii se multumesc sa stea pe langa parinti, bunici si sa se invarta in jurul lor. Iar altii sunt, pur si simplu, lenesi.

 In cazul in care esti ingrijorata, vorbeste cu medicul tau pediatru, insa sa stii ca ingerasul tau doar se bucura de etapa in care se afla.

  • Saltul intelectual

Acele zile pline de inocenta sa stii ca s-au dus! O sa iti fie dor de ele! Dar, te poti uita oricand la fotografiile pe care le-ai facut si care te fac sa exclami :”Ce ingeras era!” Acum , la aceasta varsta, copilasul tau are capacitatea de a decide daca va fi sau nu sincer, rabdator sau atent. El va dezvolta ceea ce se numeste constiinta si s-ar putea sa il surprinzi de multe ori cum sta si se gandeste cum sa se poarte sau ce sa faca in anumite situatii. Un adevarat intelectual, stiu! E uimitor sa stai si sa observi micile schimbari de pe fizionomia sa, acelea care iti arata ca ceva important se intampla dincolo de ochisorii lui curiosi. Sa fii mandra de el!

  • Zgomotosii

A inceput oficial perioada in care i se va face auzita vocea. Si, pregateste-te! Va fi una destul de puternica si o vei auzi destul de des. Ai sa ceri de la prieteni sau de la parinti dopuri pentru ureche. Nu e o gluma! Cei mici pot urla din orice motiv. Cand sunt fericiti, urla! Cand vor atentie, urla! Cand sunt plictisiti, urla si mai tare! Daca nu isi gasesc jucaria preferata, ai sa vezi atunci cat de puternica ii poate fi vocea! Daca te deranjeaza, si eu cred ca da, ai putea sa ii distragi atentia cu altceva: cu o jucarie mai interesanta sau ai putea incepe sa dansezi sau sa te strambi in toate modurile posibile (Specialistii de la Kidsshop.ro spun sa nu exagerezi, ca s-ar putea sa inceapa sa planga si nu cred ca iti doresti asta).

Ai sa vezi cum, in anumite momente, cel mic poate atinge tonalitati extrem de inalte, mai ales in acele momente de nervozitate extrema. Ti se va parea de-a dreptul isteric! Trebuie sa gasesti niste modalitati de a-l mai tempera, de a-l face sa coboare macar cu cateva note. Iti vei pune imaginatia la incercare! Bafta!

bebelusul

  • Lipiciosii

Se poate vorbi oare de prea multa afectiune din partea unui copil asa mic si adorabil? Haide, cui nu ii place o imbratisare mare, plina de iubire, rasete si voie buna? Daca micutii nu reusesc sa isi tina mainile si gurita departe de mama, tata si ceilalti din familie, ar trebui invatati cum sa ofere dragoste si atentie, dar intr-un mod care sa arate respect si buna-cuviinta. Asta, mai ales in cazul in care atentia lor este indreptata spre alti copii cu care se joaca si care nu vor sa fie imbratisati sau pupaciti.

Dar tu, cand micutul da dovada de asemenea efuziuni emotionale, sa ii raspunzi intotdeaunna cu un :” Te iubesc si eu!” spus pe un ton linistit si cald.

  • Dilema scutecului

In sfarsit, dorm si ei in timpul noptii! Dar, acum ei se trezesc intr-o baltoaca de pipi (cah!). Uite aici o intrebare buna: ar trebui sa ii trezesti in toiul noptii si sa schimbi scutecul sau cearceaful si sa faci asta in fiecare zi? Inainte sa te decizi, gandeste-te la cateva trucuri: poti schimba marca (unele companii fac scutece care pot functiona mai bine decat altele), poti folosi scutece in timpul noptii sau poti sa adaugi cateva straturi de bumbac in cazul in care folosesti scutece de panza. De asemenea, ar trebui sa incerci sa limitezi consumul de lichide dupa cina.

  • Viata ta de dupa copil

Simti cum iti iesi din minti? Nici nu ma gandeam la asa ceva. Nu iti face griji daca relatiile intime sunt acum, inexistente. Este greu sa ai si chef, sa ai acea stare potrivita si sa mentii flacara puternica in momentele cand tot ceea ce doresti este sa te odihnesti, sa dormi si sa fii lasata in pace cateva momente. In timp ce partenerul tau pare a nu avea nicio problema in acest sens, pentru tine e ceva mai greu sa iti recapeti cheful. Sfatul Kidsshop.ro? Ai grija de tine, tine-ti mintea deschisa si gandeste pe termen lung! S-ar putea sa te simti mai bine dupa o baie buna sau dupa un masaj! Curand, fii sigura ca vei urca din nou „in sa”.

  • Nunti fara copii

Probabil ca nu te-ai gandit prea mult la acest subiect inainte de a avea si tu un bebe. Acum, ca esti parinte, s-ar putea sa te deranjeze sau sa te irite atunci cand vei fi invitata la anumite evenimente in care cel mic nu are ce cauta. In cazul in care vei dori sa te duci, poti sa iti iei un babysitter si sa te bucuri de moment. Ar fi pacat sa iti para rau mai tarziu ca nu te-ai distrat!

Lucruri despre care nimeni nu iti spune

  1. Dragoste de catelus – Catelusii si copilasii pot fi foarte draguti impreuna, dar ambele specii au nevoie de educatie. Daca ai un catelus, cred ca ai inceput deja sa il obisnuiesti cu prezenta celui mic si viceversa. Trebuie sa il inveti pe cel mic cum sa se comporte in prejma animalelor, sa nu ii traga de coada, sa nu arunce cu lucruri dupa ei si sa nu ii calareasca. Este important sa coexiste impreuna.
  2. Copii tind sa muste – Copilasii au obiceiul sa exploreze cu dintii si muscatura lor poate fi, de multe ori, o dovada de frustrare si agresiune tocmai pentru ca nu reusesc sa se exprime verbal atunci cand vor. Tu sa spui „NU” cu hotarare. Daca vezi ca ei cauta un raspuns, fie negativ, fie neutru, cel mai bine este sa eviti sa ii mai dai orice atentie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.