De ce boli frecvente te poate feri folosirea prezervativului?

de | iunie 24, 2019

Contractarea unei boli cu transmitere sexuala poate reprezenta un aspect deosebit de ingrijorator pentru o persoana, indiferent de varsta la care se intampla acest incident nefericit. Tocmai de aceea, investirea si folosirea atenta a prezervativului nu reprezinta un moft, ci un aspect important si absolut necesar. Iar in acest material o sa vorbim putin despre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala, astfel incat sa evidentiem si mai mult importanta folosirii unei metode de protectie precum prezervativul.

BTS frecvente la femei si barbati

HPV – de departe cea mai frecventa si cunoscuta boala cu transmite sexuala, care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Aceasta poate aparea indiferent de varsta, in cazul femeilor active sexual. Acest virus mai este cunoscut drept “virusul human papilloma”.

Mod de transmitere boala: sex vaginal, anal sau chiar oral. Ba mai mult, specialistii sunt de parere ca este suficienta atingerea pielii in zona genitala. Virusul HPV este diferit, fiind disponibil in peste 40 de variante. Ba mai mult, in ultima instanta, acest virus periculos poate duce la cancer.

O alta metoda sigura de prevenire a HPV, in afara de prezervativ, este prin vaccinare.

Clamida – afectiune la fel de frecventa in randul barbatilor si femeilor. Problema consta in faptul ca nu prea se mainifesta zgomotos (cu simptome). Doar 25% dintre femei si 50% dintre barbati isi pot da seama cand au fost infectati cu aceasta boala.

Mod de transmitere boala: sex oral, vaginal si anal.

Gonoreea – estesi ea destul de cunoscuta, fiind caracterizata de aparitia unor secretii anormale si senzatie neplacuta de usturime in timpul urinarii. Aceasta vine de cele mai multe ori impreuna cu clamidia si este caracteristica barbatilor si femeilor.

Modul de transmitere este calea sexuala, de orice forma.

Herpes genital – este cauzat de HSV-1 sau chiar HSV-2. Din punct de vedere al simptomelor am putea spune ca se manifesta prin aparitia unor basici deranjante, atat in cazul barbatilor cat si femeilor. Aceste basici nu trec de la sine si au ca zone de aparitie penisul, in cazul barbatilor si anusul sau vaginul, in cazul femeilor.

Herpesul genital nu se vindeca. Acesta poate fi doar tinut sub control, cu ajutorul unei medicatii regulate si serioase.

Sida – este una dintre cele mai grave afectiuni, in ceea ce priveste partea sexuala. Ea se transmite prin sange, sperma sau fluide vaginale. Mai nou, au fost descoperiri care au spus ca aceasta se transmite si prin lapte matern, in cazul bebelusilor.

Printre simptomele sale se numara oboseal, durerile musculare puternice si febra. Aceste simptome pot fi usor confundate cu o raceala comuna.

Sifilis – reprezinta o infectie bacteriana obtinut prin transmitere sexuala. Acesta poate produce complicatii grave, daca nu este tratat la timp. Problema apare prin faptul ca el este greu de depistat.

Ce au in comun toate aceste boli cu transmitere sexuale, fie ele mai usoare sau grave? Faptul ca persoanele care le-au contractat nu au folosit metode de protectie regulat (la orice contact sexual) si ca nu au fost suficient de precaute. Se poate intampla ca inclusiv prezervativul feminin sau masculin sa se rupa in timpul contactului sexual. Si atunci este nevoie de interventie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.