Cum sa: motive incepere afacere proprie

de | noiembrie 18, 2021

Inceperea unei afaceri poate prezenta o serie de provocari aparent imposibil de rezolvat si riscuri infricosatoare

Dar exista multe beneficii foarte importante pentru un proprietar de afacere. Desi ofera o libertate ca nu ar fi niciodata posibila atunci cand lucrezi pentru altcineva, sa ai propria afacere nu este chiar pentru toata lumea.

In momentul in care lucrezi pentru angajator, eventualul castig este in general limitat in functie de structura salariala. Dar, ca proprietar de afacere, ai teoretic un potential nelimitat de castig.

Venitul tau devine direct proportional cu cantitatea de munca si creativitatea de care dispui si esti capabil sa o investesti in promovarea si dezvoltarea noului tau produs, serviciu sau idee.

Este adevarat, nu toate afacerile mici vor sfarsi prin a fi profitabile – acesta este un risc pe care toti antreprenorii trebuie sa il ia – dar daca esti instare sa iti faci afacerea sa mearga, niciodata nu vei mai fi limitat la un salariu stabilit de angajator.

In vremuri de recesiune economica, cand rata somajului tinde sa creasca, sa ai propria afacere iti ofera un confort extraordinar. Desi ca proprietar de afacere trebuie sa iti faci griji la fel ca toata lumea si sa ai in vedere suisurile si coborasurile economiei la fel ca toata lumea, nu va trebui sa iti faci griji ca ai putea sa fi concediat sau disponibilizat.

Ca proprietar de afacere, te poti bucura de grad mai mare de libertate pentru planificare decat ar fi posibil daca ai lucra pentru altcineva. Daca este nevoie iti poti petrece timpul avand grija de responsabilitatile personale in timpul zilei. Poti lucra pana seara tarziu in confortul propriei locuinte, si chiar sa te trezesti mai tarziu. Practic, iti faci singur programul, si vei putea lucra – in mare parte – cand vrei tu.

Ca proprietar de afacere, esti imun la stresul si politica de birou, deoarece te afli la conducere. Nu mai este nevoie sa iti depasesti colegi sau sa iti duci cu vorba superiorii. Fara aceste preocupari esti liber sa acorzi o mai buna atentie cresterii si imbunatatirii produsului sau serviciului oferit de tine.

Cum sa fac un plan de afaceri

Daca planuiesti sa-ti incepi si sa-ti gestionezi propria afacere, in principiu, ai nevoie de o baza solida si de un plan de afaceri bine pus la punct. Trebuie tinut cont ca, de obicei, ideile care suna bine nu arata neaparat bine si pe hartie.

Gandeste-te foarte bine cum ar trebui sa functioneze afacerea indiferent daca ai suficiente resurse materiale si incearca sa anticipezi eventualele „piedici” pe care le-ai putea intalni. Cerceteaza afacerile asemanatoare din domeniul de interes. Ar trebui sa te folesti atat de estimarile cerintelor din industria financiara cat si de indicatorii financiari.

Intocmeste o coperta proiectului care sa aiba un aspect vizual atractiv si sa fie usor de citit. Alcatuieste un dosar care sa contina un loc pentru cartea ta de vizita si buzunare pentru: scrioarea de intentie, in partea stanga, si planul de afaceri, in dreapta. De asemnea, poti include un mic material promotional cand depui planul de afaceri.

Elementele de baza ale unui plan de afaceri sunt:

 • o scrisoare de intentie;
 • un rezumat;
 • o descriere a companiei;
 • un plan de marketing si de promovare;
 • analiza punctelor slabe si a celor tari;
 • analiza oportunitatilor si a amenintarilor;
 • studiul concurentei;
 • profile de menegeriat;
 • planul financiar;
 • proiectii finaciare;
 • eventual CV-ul fiecarui membru din echipa de management a companiei.

Plansele ar trebui sa fie plasate la sfarsit impreuna cu delactia ta financiara. Proiectiile statutului financiar ar trebui sa includa cel putin un bilant, o declaratie de venit si o declaratie de profit/ pierdere. Foloseste proiectii realiste, conservatoare cand furnizezi date financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.