Cum sa ingrijesc gradina cu legume

de | mai 2, 2022

Daca doresti sa ai succes in cresterea legumelor in propria gradina, trebuie sa stii cateva lucruri de baza. Trebuie sa ai o buna cunostinta despre rolul pe care apa, lumina soarelui si continutul solului il joca in gradina; daca ai aceste notiuni de baza gradina ta va fi un success an dupa an.

Cultiva o gradina care se sustine sigura astfel incat sa poti produce legume sanatoase. Acest tip de gradina se bazeaza pe ecosisteme care sunt naturale (si gratis), nu contin produse chimice si nici nu necesita controale (care costa timp si bani).

Din acest motiv, vei dori in gradina ta rame, balegar, mulci si chiar paienjeni, arata un studio facut de “Ghidul gradinarului de la A la Z in cresterea alimentelor ecologice”.

Ai putea crede ca nu ar trebui sa ai animale in gradina ta de legume, dar nimic mai gresit. Sigur nu vei dori iepuri caci acestia iti vor manca salata, dar ar trebui cu siguranta sa ai rame in gradina. Ramele prezinta urmatoarele avantaje:

  • aereaza solul ajutand la oxigenarea radacinilor plantelor;
  • ajuta la retinerea apei eliminand necesitatea de a uda foarte des si astfel se pastreaza nutrientii in plante;
  • mentin solul moale si permit radacinilor sa se intinda;
  • aduc nutrientii de la nivelurile inferioare ale solului la suprafata acestuia;
  • neutralizeaza solurile care ar putea fi acide sau alcaline.

Gradina ta va avea nevoie de un sol cu pH-ul adecvat, daca doresti sa cresti legume sanatoase. Acesta poate varia usor pentru unele plante (poate fi usor acid pentru rosii, avand valoarea pH-ului de 5.8) dar pentru majoritate legumelor din gradina ta pH-ul trebuie sa fie neutru ( cu valoarea pH-ului7.0) pe durata de crestere.

Gradina ta va trebui fertilizata de doua ori in timpul sezonului de crestere, o data inainte de plantare si a doua oara spre mijlocul sezonului. O gradina trebuie sa fie pozitionata intr-un loc unde are parte de cel putin 12 ore de soare in fiecare zi si, de asemenea, trebuie sa fie intr-o zona aerisita ( unde aerul poate circula dar nici prea deschisa deoarece vanturile puternice iti pot deteriora legumele).

Pozitionarea geografica va influenta atat momentul in care plantezi gradina cat si ceea ce plantezi in ea datorita temperaturii solului, posibilitatii de inghet sau degerare, temperaturii medie, maximele si minimele zonei si abundenta apei.

Tipul de sol va avea, de asemenea, un rol important in alegerea legumelor care vor creste mai bine in gradina ta de legume si a insectelor din zona care ar putea fi daunatoare. In gradinile de legume situate in zona cu climat umed ar trebui sa fie spatiu mai mare intre plante pentru a da voie soarelui sa patrunda si a permita aerului sa circule. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, sa previi imbolnavirea plantelor sau aparitia ciupercile.

Nu uita ca gradina ta trebuie sa aiba apa pentru a supravietui, dar nu prea multa apa deoarece aceasta o poate distruge si va permite cresterea insectelor si imbolnavirea plantelor.

Trebuie sa ai grija si la ceea ce plantezi fiindca unele legume cum ar fi sparangelul, dovleacul au nevoie de udare din abundenta; pe cand mazarea, spanacul si fasolea au nevoie de baie de lumina, cel putin la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.