Cum se alege grădinița?

de | ianuarie 18, 2022

Te-ai intors la serviciu si ai decis sa-ti lasi copilul in grija educatorilor unei gradinite, dar te confrunti cu indoieli si incertitudini: cum se alege gradinita?

Care sunt caracteristicile esentiale ale unei gradinite? Ce intrebari sa adresez educatoarelor? Pe scurt vrei sa stii cum se alege gradinita potrivita pentru tine si copilul tau.

echipa noastra iti vine in ajutor cu acest articol in care iti da cateva sfaturi utile despre cum se alege gradinita potrivita.

Cum se alege gradinita potrivita:

  1. Informeaza-te si selecteaza, nu limita cautarea. Foloseste toate mijloacele disponobile ( din vorba in vorba, internet, s.a) pentru a afla care sunt gradinitele din cartierul tau si viziteaza-le. Realizeaza o serie de caracteristici pe care ar trebui sa le indeplineasca o gradinita: sa fie aproape de casa ori de locul tau de munca, sa aiba program prelungit, sa aiba bucatarie proprie, etc.
  2. Informeaza-te ce oferta educativa ofera; gradinita nu ar trebui sa fie un loc de a „parca” micutul ci un loc in care se desfasoara o activitate utila si funcionala pentru dezvoltarea psihofizica a copilului. Intreaba-te ce te astepti de la gradinita. Oferta este foarte mare si variata: unele structuri au un plan traditional, lejer lasand copiii sa fie mai independenti si sa se joace, altele au un plan mai detaliat, in functie de preferinte, arta, activitati distractive,limba engleza, etc.
  3. Tine legatura cu personalul gradinitei: vorbeste cu directoarea si/ sau cu educatoarele pentru a vedea daca sunt persoane de incredere caci sunt ele carora le vei incredinta copilul. Verifica daca numarul educatoarelor este corespunzator numarului copiilor.
  4. Acorda atentie calitatii mediului gradinitei: peretii sunt proaspat vopsiti? Baile sunt curate si potrivite pentru copii? Jucariile sunt curate, corespunzatoare grupei de varsta si utilizabile? Mobila asigura siguranta copiilor?
  5. Fiecare gradinita ar trebui sa aiba: – un program de activitati; este bine sa fii informata despre modul in care vor fi gestionate momente ca: receptia, ora gustarii, igiena personala, ora pranzului, activitati ca lectura, etc… – un regulament intern si extern care restrange si reglementeaza accesul si vizitele parintilor si care sa indice cum sa se comporte in caz de imbolnavirea copiilor, etc…
  6. Inainte de a alege gradinita potrivita, viziteaza mai multe structuri, de doua ori: prima oara singura pentru a observa mediul, igiena si pentru a afla detalii, iar a doua oara cu micutul pentru a vedea modul in care interactioneaza cu mediul si pentru a avea posibilitatea de a adresa mai multe intrebari. Asigura-te ca gradinita este o structura acreditata care indeplineste cerintele legale si care are o suprafata externa, amenajata corespunzator, care sa fie utilizata atunci cand vremea permite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.