Sfaturi pentru casă – Cum să folosesc extincorul? Cum se curăță televizorul?

de | ianuarie 10, 2022

Cum sa folosesc extinctorul

Sa sti cum sa folosesti extinctorul este un lucru esential in momentul in care depistati focul devreme. Orice casa ar trebui sa fie doatata cu cel putin un extinctor, deoarece accidentele pot aparea oricand.

Sa folositi un extinctor nu este nimic complicat dar trebui sa stiti cum.

Asigurati-va ca extinctorul sta drept.

Indreptati-l catre foc si trageti siguranta de la maner. Apasand manerul substanta din acesta va iesi.

Cand focul este stins, avansati, tinand extinctorul orientat catre baza focului.

Miscati extinctorul dintr-o parte in alta pana cand focul este stins complet.

Este foarte important sa nu incercati niciodata sa stingeti un foc mai mare decat dumneavoastra, deoarece acesta nu poate fi stins doar cu extinctorul, sunati la 112 si iesiti din casa.

Nu va intoarceti niciodata cu spatele la foc, chiar daca acesta a fost stins, deoarece se poate reaprinde.

Odata ce extinctorul a fost folosit, inlocuiti-l sau umpleti-l, chiar daca nu ati utilizat tot continutul acestuia.

Invatati toti membri familiei sa foloseasca extinctorul.

Cum sa curat televizorul cu ecran plat

Dupa ce ati cheltuit o mare parte din banii munciti din greu pe televizorul cu ecran plat mult visat, ultimul lucru pe care il doriti este sa il avariati sau ii anulati garantia. Exista o metoda corecta pentru curatarea de praf, a amprentelor si murdariei de pe televizor. Evitati cele mai comune prduse de curatat (produse de curat geamuri si altele), deoarece acestea pot deteriora ecranul.

Scoateti televizorul din priza de fiecare data inainte sa il curatati. Este mult mai sigur si va va permite sa vedeti petele si murdaria mai bine.

Alegeti fie apa calduta, fie o solutie de curatat televizoare. Exista chituri speciale care includ atat o carpa cat si solutie de curatat. Aceste solutii de curatare sunt special concepute pentru curatarea in siguranta a televizoarelor cu ecran plat si a monitoarelor, iar pe eticheta acestoara ar trebui sa scrie ca se pot folosi in siguranta pentru ecran LCD sau monitorul laptop-ului.

Umeziti o carpa moale (preferabil piele de caprioara sau bumbac 100 %), cu apa calduta sau solutie de curatat. Doar o usoara stergere a ecranului este de ajuns. Frecarea, racairea si apasarea pot deteriora ecranul.

Nu pulverizati produsul de curat direct pe ecran, acesta se poate scurge in televizorul dumneavoastra si poate avaria circuitele. Intodeauna aplicati produsul de curat pe carpa in cantitati mici.

Nu folositi servetele de hartie sau ziare cand stergeti ecranul. Aceste sunt produse facute din lemn si vor zgaria ecranul televizorului.

Cum sa inlocuiesc geamul spart

Masoara cu atentie sticla astfel incat aceasta sa umple rama, insa tine cont de faptul ca geamul se dilata si se contracta in functie de temperatura asa ca, atunci cand il montezi, lasa-i un spatiu de 1- 2 mm pe tot conturul.

Comanda o foaie de sticla de aceleasi dimensiuni, asigurandu-te ca geamul comandat are grosimea celui pe care doresti sa-l inlocuiesti. Instrumentele necesare schimbarii geamului sunt:

  • cutter cu diamant ( pentru sticla);
  • ciocan;
  • cleste;
  • dalta;
  • cuie de 10 x1 mm;
  • chit;
  • hartie abraziva;
  • manusi de protectie.

Cum sa inlocuiesc geamul spart: protejaza-ti mainile cu manusi si, cu ajutorul cutter-ului taie geamul pe contur; nu apasa prea tare pentru a nu se desprinde. Indeparteaza cioburile, bucata cu bucata, apasand in centrul vechiului geam.

Cu ajutorul daltei si al ciocanului indeparteaza chitul fara a deteriora lemnul. Scoate apoi cuiele ramase in rama, curat-o si slefuieste-o cu hartia abraziva. Aseaza pe partea exterioara a sasiului un strat de chit, potriveste cu grija noua foaie de geam apasand usor pe margini pentru a se lipi ( NU APASA PE CENTRUL EI!).

Pe parte interioara a sasiului bate cateva cuie ( din 10 in 10 cm pe contur); pentru a nu sparge noul geam, fixeaza o bucata de carton intre acesta si cuisoare.

Chituieste apoi partea interioara a sasiului si niveleaza chitul cu un cutit; in cazul in care chitul a murdarit geamul, curata-l imediat folosind o carpa; inchide fereastra si lasa chitul sa se intareasca 24 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.