Cum sa aflu daca nou-nascutul meu are icter

de | ianuarie 2, 2022

Inainte sa se nasca, bebelusul este protejat de organismul mamei, ficatul ei fiind responsabil cu metabolizarea birulinei ( substanza galben-maronie colectata in vezica biliara si deversata in duoden in momentul digestiei) insa dupa nastere ficatul bebelusului preia acesta sarcina si uneori nu reuseste sa rezolve decat partial – la copii nascuti la termen intr-un procent de 70%, iar la copii nascuti prematur intr-un procent doar de 10%.

Se declanseaza astfel icterul fiziologic, care nu este practic o boala, ci o conditie fiziologica trecatoare. Din cauza acumularii in sange a birulinei, pielea bebelusului capata o tenta galbuie, iar albul ochilor se coloreaza in galben.

Daca apesi usor cu degetul pe nasucul copilului, vei observa ca locul unde ai apasat ramane galben.

Cand apare icterul fiziologic?

Icterul fiziologic poate aparea din prima zi de viata a bebelusului pana in ziua 3-4, dispare dupa aproximativ 1-2 saptamani si nu necesita tratament. Exista insa situatii in care ficatul raspunde lent, secretia de birulina este foarte mare, iar nivelul acesteia poate ajunge la valori periculoase.

In acest caz copilul este afectat de ceea ce se numeste icter nuclear.

Combaterea acestei forme de icter necesita insa tratament. Cea mai buna metoda este fototerapia in combinatie cu un tratament medicamentos prescris doar de medicul specialist. Netratat la timp, icterul nuclear poate produce leziuni cerebrale care pot avea ca efect pierderea auzului, retardul mintal sau tulburari de comportament.

Icterul alaptarii la san este determinat de o deshidratare usoara care prelungeste si accentueaza icterul fiziologic.

Apare atunci cand bebelusul nu primeste suficiente lichide, iar cresterea frecventei meselor are ca urmare atenuarea sau disparitia acestei forme de icter.

Icterul determinat de laptele de mama apare in jurul zilelor 10-14 de viata, insa nu este cunoscut un mecanism care sa demonstreze ce componente din laptele mamei afecteaza eliminarea birulinei de catre bebelus. Acest tip de icter incepe sa dispara din luna a doua de viata a bebelusului.

Consulta de urgenta medicul daca bebelusul tau prezinta:

  • moleseala, scadere a apetitului sau a poftei de a suge;
  • plans strident si pe tonalitate inalta;
  • respiratie dificila;
  • isi arcuieste spatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.